Een gids voor moderne Nederlandse architectuur: Best Buildings Holland

Een gids voor moderne Nederlandse architectuur: Best Buildings Holland

Als je denkt dat modern Nederlands bouwen betonnen monolieten betekent, of eindeloze rijen identieke naoorlogse flatgebouwen, denk dan nog eens goed na. Deze handige kleine gids bevat 84 van Nederlands beste gebouwen opgeleverd na 1900, mede samengesteld op advies van 10 vooraanstaande architecten en andere ontwerpers.

Natuurlijk zitten er ook klassiekers bij, zoals de Amsterdamse school ‘Socialistische’ huisvesting Het Schip, Berlage’s Stock Exchange in Amsterdam (1903), en ontwerpen van bekende namen als Gerrit Rietveld en Rem Koolhaas.

Maar er zijn ook vreemde dingen waar je misschien niet aan denkt, zoals de glazen geluidsscherm op de A2 richting Utrecht en de bioscoop Cineac uit 1934 van Jan Duiker aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam. Zelfs de koeltorens uit 1917 bij Staatsmijn Emma in Heerlen – de eerste koeltoren in zijn soort – krijgen een kijkje.

De teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels, dus als je je architectonische expertise in beide talen wilt perfectioneren, kan dat. Onze enige klacht – de vertaling is op sommige plaatsen een beetje te woord voor woord.

En als u de gebouwen wilt controleren die de laatste snede niet hebben gemaakt: alle lijsten staan ​​aan het einde van het boek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *