Een klassieke geschiedenis van de Gouden Eeuw: The Embarrassment of Riches

Een klassieke geschiedenis van de Gouden Eeuw: The Embarrassment of Riches

The Embarrassment of Riches werd voor het eerst gepubliceerd in 1987 en blijft een klassiek werk uit de Nederlandse geschiedenis, met name vanwege de bespreking van hoe de Nederlandse geschiedenis de consensusmethode van het politieke discours in het land heeft gevormd.

Als buitenstaander was auteur en geschiedenisprofessor Simon Schama in staat de Nederlanders van dichtbij te verkennen en te observeren en tegelijkertijd een overzicht te creëren van de Nederlandse Gouden Eeuw. De periode, die hij definieert als 1570-1670, was een tijd waarin Nederland buitengewoon welvarend werd als een assortiment van landbouw-, visserij- en scheepvaartgemeenschappen een formidabel wereldrijk werd.

Het boek beslaat meer dan 700 pagina’s, van Nederlandse opvoedingsgewoonten (die door buitenstaanders als slecht worden ervaren omdat de Nederlanders hun kinderen welterusten kusten) tot politieke structuren en historische gebeurtenissen.

Een groot boek

Laat je niet te veel afschrikken door de grootte. Schama bevat veel illustraties, van oude kaarten tot beroemde kunstwerken. Hij gebruikt het beeld om een ​​punt te maken over de Nederlandse cultuur en samenleving. Hij zei tegen de New York Times: ‘Het viel me al heel vroeg op dat als ik iets interessants zou zeggen over de Nederlandse cultuur of de Nederlandse identiteit, het gewoon belachelijk zou zijn om het bewijs van beelden over het hoofd te zien. Dit is een cultuur die gefixeerd is op het beeld. ‘

Toch is het geen boek voor bangeriken. Ondanks de weelderige illustratie zijn er veel secties waarin het boek pagina na pagina dicht opeengepakte tekst is. De inhoud is gedetailleerd en de taal is creatief en soms bloemrijk. Schama is tenslotte hoogleraar geschiedenis.

Maar hoewel het boek misschien niet een beetje licht leesvoer is voor het slapengaan of op het strand, geeft het de lezer wel een goed inzicht in de Nederlandse geschiedenis en in waarom Nederlanders zich gedragen zoals ze nu doen. En de auteur bestrooit de teksten met grappige anekdotes, zoals 17e Britse bijnamen voor de algemene bevolking: tweebenige kaaswormen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *