the-dinner-herman-koch

Een moderne Hollandse klassieker: The Dinner

The Dinner van Herman Koch, een klassieker uit de moderne Nederlandse literatuur en een bestseller in huis en in de VS, onderzoekt wat gezinnen zullen doen om hun eigen land te beschermen. De roman, gepubliceerd in het Engels in 2012, volgt vier hoofdpersonages tijdens een zomerdiner. Een voormalig geschiedenisleraar, Paul en zijn vrouw, Claire ontmoeten Pauls broer, politicus Serge en zijn vrouw Babette voor een maaltijd. Het restaurant in het boek is niet gespecificeerd, maar het gerucht gaat dat het de Kas in Amsterdam is.

Tijdens de maaltijd – met de hoofdstukken getiteld ‘aperitief’, ‘hoofdgerecht’ enzovoort – blijkt dat elk stel een 15-jarige zoon heeft en dat de jongens een vreselijke daad hebben begaan. Dus wat gaan de ouders doen? Door middel van een reeks flashbacks biedt het dinergesprek ook een goede achtergrond van hoe dit gezin op zijn moment is aangekomen en ondanks de beperkte actie houdt het boek de lezer geïntrigeerd en betrokken.

Afschuwelijk

Koch doet uitstekend werk door een etentje te creëren van personages die allemaal verfoeilijk zijn, hoewel de lezer in de loop van het boek af en toe medelijden met hen krijgt door hun relatie met elkaar. Het diner is een snelle, ongecompliceerde en onderhoudende lezing – perfect voor een vakantie of een luie dag op de bank. Het is geen gemakkelijk boek om neer te leggen.

Het succes in print leidde tot drie afzonderlijke films, meest recentelijk een versie met Richard Gere en Chloë Sevigny, maar geen van de aanpassingen werd bijzonder goed ontvangen. Het diner werd in het Engels vertaald door Sam Garrett, die ook The Avonden vertaalde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *