EEN VERHAAL OVER DE AMSTERDAMSE ONDERWERELD EN HET VERRAAD VAN EEN ZUS: JUDAS

Een verhaal over de Amsterdamse onderwereld en het verraad van een zus: Judas

Judas is het verhaal van Astrid Holleeder, een strafrechtadvocaat die uiteindelijk besloot te getuigen tegen haar broer, de beruchte Nederlandse ganglandfiguur Willem Holleeder, die in juli veroordeeld werd tot levenslang in de gevangenis op zes punten van moord.

De bekendheid van Holleeder gaat terug tot 1983 toen hij, samen met Cor van Hout en drie anderen, de CEO van Heineken, Freddy Heineken en zijn chauffeur, Ab Doderer, ontvoerde vanaf de voorkant van het Heineken-kantoor in Amsterdam. De ontvoering katapulteerde Holleeder van minderjarige crimineel en bij zijn vrijlating tot een bekende Nederlander. Die schande strekte zich uit tot de familie van Holleeder, inclusief zijn zus, Astrid.

Astrid

Astrid Holleeder was de jongste van vier kinderen, geboren in de Jordaan in Amsterdam, uit een alcoholische en gewelddadige vader en een huisvrouw-moeder. Ze was een slim kind maar geterroriseerd door haar vader en, volgens het boek, gedwongen haar opleiding in het geheim voort te zetten, omdat haar vader het niet zou hebben goedgekeurd.

Uiteindelijk ging ze naar de Universiteit van Amsterdam, maar haar beroemde naam maakte het moeilijk om in te passen en ze rondde haar studie af in Cambridge. Ze werd strafadvocaat, waar haar naam een nuttig bezit was en een succesvolle carrière had totdat ze onderduikte nadat ze had besloten tegen zijn broer te getuigen.

Judas

Het boek opent in 1996, met de poging tot moord op Cor van Hout. Sinds zijn betrokkenheid bij de Heineken-ontvoering was hij getrouwd met Astrids zus Sonja en samen hadden ze een zoon (en later een dochter). Zowel Sonja als hun zoon Richie zaten in de auto tijdens de poging tot moord.

Het verhaal volgt hun leven in de toekomst, maar gaat ook terug op het verleden van hun kindertijd, het misbruik door toedoen van hun vader, en later Willem, de terreur die hun moeder ervoer en Willem Holleeder’s eerste uitstapjes naar illegale activiteiten.

Het besluit wanneer Astrid, na veel zoeken naar de ziel, besluit om naar de politie te gaan met haar kennis van de criminele activiteiten van haar broer, en beschrijft hoe zowel zij als Sonja besloten om hun gesprekken met hun broer op te nemen, om de aanklager te bewijzen dat hij betrokken was bij de criminele onderwereld.

Melodramatisch

Astrid Holleeder is geen schrijver en het verhaal is vaak melodramatisch en beladen met bijvoeglijke naamwoorden. Ook details worden overgeslagen. Waarom bleef hun broer Gerard betrokkenheid bespaard als Astrid en Sonja dat niet waren? Wat was de motivatie om Cor te vermoorden?

Desalniettemin is het een aangrijpende lezing, zelfs voor degenen zonder kennis van de geschiedenis van Hollleeder.

Het boek, uitgebracht in 2016, was een op hol geslagen bestseller in Nederland en werd in 2018 in het Engels vertaald. De vertaling is bekwaam maar soms vreemd, zoals het gebruik van het woord ‘liquidatie’, een directe vertaling van het Nederlands, om te verwijzen naar een gangland-moord.

Holleeder publiceerde in 2017 een vervolgboek, Dagboek van een getuige of Dagboek van een getuige, waarin ze haar ervaringen met het werken met justitie beschrijft. Het is alleen beschikbaar in het Nederlands.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *