Essential reading about Amsterdam: A Brief Life of the City

Essentiële lectuur over Amsterdam: A Brief Life of the City

Wat hebben een middeleeuwse schoen, Elsje Christiaens, Rembrandt van Rijn en het getal 1660 met elkaar gemeen? Ze spelen allemaal een rol in de ontwikkeling van Amsterdam.

Mak brengt de geschiedenis van de stad tot leven met historische documenten, dagboeken, anekdotes en zelfs politierapporten. (Het 1660-aantal verwijst naar het aantal citaties dat de politie in de stad in 1928 wegens dronkenschap in het openbaar uitgaf) Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1995, is verschillende keren opnieuw gedrukt en de meest recente editie heeft betrekking op de moord op Theo van Gogh in 2004.

Het begint met een middeleeuwse geschiedenis van de stad, in het jaar 1000, ontleend aan archeologische archieven, waarvan sommige ontwikkelingen kwamen tijdens de recente aanleg van de metrolijn van de stad. Het gaat voorwaarts door de tijd en toont de ontwikkeling van een dorp van kooplieden en zeelieden tot een metropool van nationaal en wereldwijd.

Schedel

Sommige verhalen zijn waarschijnlijk bekend bij inwoners van de stad, zoals Rembrandt van Rijn die zijn vrouw achterliet voor een huisbediende of de nazi’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden ophielden in de Hollandsche Schouwburg.

Anderen zijn minder bekend. Mak neemt fragmenten op uit het dagboek van een priester die tijdens de hongersnood van 1575 in de stad woonde. Hij merkt ook een (niet volledig bevestigd) verhaal op over de per ongeluk vermorzelde schedel van Rembrandt op televisie. Amsterdam, een kort leven in de stad mag niet ontbreken in de boekenkast van elke Amsterdammer.

Het staat op de lijst van de tien beste boeken van The Guardian over Amsterdam, het is een ABC-favoriet en werd door De Telegraaf omschreven als een ‘leesbare, complete’ geschiedenis van de stad.

History

De auteur Geert Mak is een journalist die rechten studeerde voordat hij les gaf aan de Universiteit van Utrecht. Hij ging aan de slag als redacteur bij De Groene Amsterdammer en het NRC. Hij heeft meer dan 10 boeken geschreven, voornamelijk gericht op de Nederlandse en Europese geschiedenis.

In Europa verkocht een combinatie van reis- en historisch boek bijna een half miljoen exemplaren en werd er een succesvolle tv-documentaire van. Het boek is vertaald door Philipp Blom, een romanschrijver en historicus die als buitenlandcorrespondent werkte voor verschillende Duitse kranten en tijdschriften.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *