De inleiding bij deze selectie van willekeurige dingen die als typisch Nederlands kunnen worden beschouwd, verklaart waarom auteur Evert de Rooij koos voor het cijfer 68 – het was in 1568 dat de melodie die het Nederlandse volkslied werd, voor het eerst werd gezongen om het mislukte beleg van Chartres belachelijk te maken.
De Afsluitdijk, violist Andre Rieu, model Doutzen Kroes en coureur Max Verstappen behoren tot de ‘iconen’ naast de gebruikelijke verdachten van drop, pancakes, stroopwafels, Heineken bier en Giethorn.
Vreemde insluitsels zijn onder meer een kruiperig item over koningin Maxima en de Alkmaarse kaasmarkt toeristenval en evenals het torentje – de bijnaam voor het kantoor van de premier.
Je kunt natuurlijk altijd betwisten wat er in dit soort lijsten moet staan, en voor nieuwkomers biedt het boek een behoorlijke hoeveelheid feiten en weetjes. Als je echter al een tijdje in Nederland bent, valt er weinig te verbazen – al zijn de rubrieken over Daf-auto’s, motorfabrikant Gazelle en schaatsmaatschappij Viking interessant genoeg.
Dat gezegd hebbende, is de lay-out in sommige secties, met tekst die over (grotendeels stock) foto’s is geplaatst, moeilijk te lezen. De vertaling is op sommige plaatsen ook behoorlijk houterig en had een goede bewerking kunnen gebruiken. Al met al, als je een snelle vlucht door typisch Nederlandsheid wilt, zijn er betere boeken die er zijn.