India en Nederland – verleden, heden en toekomst

Venu Rajamony, de Indiase ambassadeur in Nederland, heeft in India en Nederland een kolossaal koffietafelboek gemaakt – Verleden, Heden en Toekomst. Het is een rijkelijk geïllustreerde encyclopedie van de interculturele erfenis tussen de twee landen, die hun economische en culturele banden benadrukt – tot aan yoga en museumschatten toe.

In zijn inleiding zegt de ambassadeur dat het boek is geïnspireerd door zijn twee jaar verblijf in Nederland ‘en de wens om licht te werpen op de onbekende, vergeten aspecten van het raakvlak Nederland – India’.

‘Onderzoek naar en het samenbrengen van de inhoud van dit boek’, zegt hij, ‘was een genot – een heerlijk proces van ontdekking en verwondering.’

Wist je bijvoorbeeld dat Rembrandt Mughal-miniaturen had en 25 daarop geïnspireerde tekeningen maakte, waarvan er een aantal in het boek zijn weergegeven? Of dat de Nederlandse chintz die nog in de traditionele klederdracht van Hindeloopen werd gebruikt, 400 jaar geleden voor het eerst vanuit India naar Nederland werd geëxporteerd?

Beroemde bezoekers

Volgens het boek was de eerste indiaan die zich in Nederland vestigde waarschijnlijk Gerrit Mosopatam, van wie wordt aangenomen dat hij de reis met Philip Baldaeus heeft gemaakt in 1666 – hij is afgebeeld in het Rijksmuseum, in Indiase kleding en een tulband.

Andere opmerkelijke bezoekers komen in de schijnwerpers, waaronder filosoof en monnik swami Vivekananda die in 1896 kwam en commentaar gaf op het ‘vreemde uiterlijk van de Nederlandse steden met grachten in plaats van straten’. Dichter Rabindranath Tagore, de eerste Aziaat die de Nobelprijs voor literatuur won, bezocht in 1920 en, zo schrijft de ambassadeur, zijn voornamelijk vrouwelijke publiek was ‘volkomen betoverd’ door zijn lezingen.

De ambassadeur gaat naar meer moderne tijden en schrijft over hoe de Indiase diplomatie hielp kruisraketten uit Nederland te houden en de economische banden tussen de twee landen. Er is ook veel aandacht voor recente koninklijke en diplomatieke bezoeken en vieringen van belangrijke evenementen.

Dit is geen boek om van kaft tot kaft te lezen, maar een om van tijd tot tijd in te duiken en met een interessant klompje informatie te komen. Het zal vooral interessant zijn voor de groeiende Indiase gemeenschap in Nederland, die misschien niet beseft dat de twee landen al zo lang met elkaar verweven zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *