Is mijn Harry Potter-boek waardevol? Hoe weet u of uw exemplaar een eerste editie is?

Is mijn Harry Potter-boek waardevol? Hoe weet u of uw exemplaar een eerste editie is?

De Harry Potter-serie van J.K. Rowling is wereldwijd enorm populair, lovende kritieken en commercieel succes geworden, en de eerste edities van haar boeken zijn zeer snel verzamelobjecten geworden. Veruit het meest waardevolle boek in de serie is het eerste, Harry Potter en de Steen der Wijzen, gepubliceerd op 30 juni 1997 door Bloomsbury in Londen.

Maar om echte verzamelwaarde te hebben, moet het een kopie zijn van de eerste editie, eerste indruk (ook bekend als de eerste druk). Dit betekent de allereerste partij boeken van de pers, waarvan er maar een paar duizend waren. Herdrukken van de Steen der Wijzen (en zelfs de eerste edities van de latere boeken in de serie) hebben veel lagere waarden, deels omdat er zoveel meer zijn gedrukt.

Harry Potter eerste editie, softcover uitgave

Ten eerste, hoe zien de boeken eruit? De eerste druk was op twee verschillende manieren gebonden. De zeldzaamste is de uitgave met harde kaft, met een omslag van gelamineerde platen. Slechts 500 exemplaren werden op deze manier gebonden, en 300 daarvan werden naar bibliotheken gestuurd. Omdat bibliotheekboeken zoveel slijtage ondergaan, blijven er slechts 200 exemplaren over in potentieel mooie verzamelbare staat, en deze verschijnen zelden op de markt. De andere band was een gewone paperback waarvan een paar duizend exemplaren werden geproduceerd voor de verkoop.

Vervolgens, hoe weet u of uw exemplaar, dat erg lijkt op het exemplaar dat hierboven is afgebeeld, echt een waardevolle eerste editie is?

Om een eerste editie te zijn, in harde of zachte kaft, zijn er vier zeer belangrijke punten, die je boek allemaal moet hebben:

 1. De uitgever moet worden vermeld als Bloomsbury onderaan de titelpagina. Zie foto hieronder:
  Titelpagina eerste editie
 2. De laatste datum die in de copyrightinformatie wordt vermeld, moet 1997 zijn.
 3. De afdrukregel op de copyrightpagina moet “10 9 8 7 6 5 4 3 2 1”, tien op één, precies lezen. Het laagste cijfer in de printregel geeft de print aan. (Als uw exemplaar bijvoorbeeld “20 19 18 17” heeft, is het een minder waardevolle zeventiende druk.)
  Nummerregel eerste editieJe hebt misschien te horen gekregen dat je een eerste druk hebt als het copyright op naam van “Joanne Rowling” staat, maar dat is niet waar. Alle vroege drukken van deze titel hebben dezelfde copyrightverklaring.
  Dit is hoe de hele achterkant van de titelpagina eruit zou moeten zien:
  Achterkant van titelpagina in de eerste editie van Harry Potter.
 4. Op pagina 53, in de lijst met schoolbenodigdheden die Harry van Zweinstein ontvangt, moet het item “1 toverstok” twee keer voorkomen, één keer aan het begin en één keer aan het einde. Deze fout werd gecorrigeerd bij de tweede druk van het boek (hoewel het in sommige latere drukken opnieuw verscheen).
  Fout op pagina 53

Als je boek aan al deze eisen voldoet, gefeliciteerd, je hebt een eerste druk! Afhankelijk van de binding en de staat, kan het ergens tussen de vele honderden en tienduizenden ponden waard zijn. Als u geïnteresseerd bent om het te verkopen, of een op maat gemaakte beschermende doos wilt laten maken om het te huisvesten, neem dan contact met ons op.

Hoewel zowel de paperback als de eerste editie met harde kaft van de Steen der Wijzen waardevol zijn, is dit niet het geval bij de andere boeken in de serie. Voor de andere titels is het alleen de eerste hardback-editie met de stofomslag die verzamelwaarde heeft. Als u een exemplaar van een van deze titels heeft dat aan al deze onderstaande vereisten voldoet en u wilt verkopen, neem dan contact met ons op.

De Geheime Kamer moet in 1998 door Bloomsbury zijn gepubliceerd zonder vermelding van de volgende editie, uitgever of latere datum op de copyrightpagina, en moet een afdruknummerreeks hebben van “10 9 8 7 6 5 4 3 2 1”.

Auteursrechtpagina eerste editie van de Geheime Kamer

Prisoner of Azkaban moet in 1999 door Bloomsbury zijn gepubliceerd zonder vermelding van de volgende editie, uitgever of latere datum op de copyrightpagina, en moet een afdruknummerreeks hebben van “10 9 8 7 6 5 4 3 2 1”. De meest waardevolle exemplaren zijn het eerste nummer, dat “Joanne Rowling” als auteur moet hebben in plaats van “J. K. Rowling’ op de copyrightpagina en een regel tekst die op pagina 7 is weggelaten.

Bij de laatste vier titels in de serie, Goblet of Fire, Order of the Phoenix, Half-Blood Prince en Deathly Hallows, moeten de woorden “First Edition” op de copyrightpagina staan. De oplage voor de eerste editie van alle laatste vier titels was erg groot, en als gevolg daarvan worden zelfs exemplaren van de eerste editie in de stofomslagen in goede staat vrij algemeen gevonden, en momenteel niet van hoge waarde. We zijn momenteel alleen geïnteresseerd in het verwerven van gesigneerde exemplaren van deze titels.

Goblet of Fire copyright pagina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *