Nederland op zijn best: het hele jaar door

Kun je teveel koffietafelboeken met foto’s van Nederland hebben? Waarschijnlijk niet.

Het mooie boek van Frans Lemmens is een fotografische reis door het land in een jaar tijd, van zandbanken in de Waddenzee naar de wijngaarden en mergelmijnen van Limburg.

Je vindt alle clichés – tulpen, windmolens en kaas, maar ook sneeuw en schaatsen – naast Koningsdag en Pride. Maar je zult ook het industriële erfgoed van Nederland tegenkomen, de stoompompen die de moerassen leegzogen, de scheepsbouw en twee zwanen op het strand, terwijl je kijkt naar een chemicaliëntanker die onderweg is.

De fotografie van Lemmen toont de verrassende patronen in de landschappen, in de lange, dunne eilanden die zijn achtergelaten na turfwinning en in de rijen identieke huizen met identieke zonnepanelen op hun daken.

Ook Nederland is een land van contrasten – met zijn kleine strandhuisjes overschaduwd door een gigantisch cruiseschip en moderne architectuur en slaperige dorpjes in de ochtendmist.

Het is gemakkelijk om de teksten in een fotoboek over te slaan, maar de bijschriften van Lemmen bevatten fascinerende informatie en zijn het lezen waard. Al met al een geweldig cadeau voor nieuwkomers en mensen die vertrekken – en alle anderen daar tussenin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *