Recepten met hagelslag staan in Spread the Hagel

Je kunt niet lang in Nederland wonen voordat je ontdekt dat Nederlanders bij het ontbijt hagelslag op brood eten.

Als je deze oer-Hollandse gewoonte toevallig hebt gemist, komt hagelslag een verscheidenheid aan smaken (pure, melk, witte chocolade en een fruitsmaak zijn gebruikelijk) en, als de basisstrooi niet genoeg voor je is, je supermarkt zal ook muisjes hebben, vlokken (of vlokken van verschillende chocoladesmaken) en hagelslag in verschillende maten.

Spread the Hagel is geschreven door Jennifer Foster en Lianne Koster, wiens eerdere uitstapje naar kookboeken zich concentreerde op pindakaas. Het begint met achtergrondinformatie over de geschiedenis van hagelslag, waarvan de oorsprong wordt betwist. Het boek biedt drie mogelijke verhalen, die ik hier niet zal citeren, maar helaas beweert geen van hen waar te zijn.

Als je zin hebt om je eigen hagelslag te maken, vind je de instructies al vroeg in het boek. Omdat het echter direct verkrijgbaar is bij elke Nederlandse supermarkt, kan het gemakkelijker zijn om direct naar de recepten te gaan.

Het belangrijkste ingrediƫnt dat in Nederland als ontbijtvoedsel wordt beschouwd, begint het boek met verschillende ontbijtrecepten. Geen enkele is bijzonder innovatief en de meeste lezers zouden bekend zijn met vergelijkbare versies die in plaats daarvan chocoladeschilfers gebruiken.

Zoete items, waaronder brownies, koekjes en spek gedoopt in chocolade, komen vervolgens aan boord. Omdat het chocolade bij de hand is, zijn er veel woestijnen.

Waar het heel interessant wordt, is het dinergedeelte, dat gebruik weet te vinden voor hagelslag in soepen, risotto en zelfs spaghetti. We hebben het gorgonzola hagel-spaghetti-recept geprobeerd en ik moet zeggen dat het behoorlijk walgelijk was. Romige pasta heeft geen chocoladesmaak nodig, maar een pluim voor de auteurs om iets anders te proberen.

Het boek gaat terug naar desserts, maar dit keer in vloeibare vorm, van milkshakes tot cocktails. En tot slot gaat hagelslag wereldwijd – nogmaals, het zijn voornamelijk woestijnen, hoewel er een recept is voor chili con carne.

De recepten zijn eenvoudig en gemakkelijk te maken, vertrouwend op basiskookgerei en een kennis van koken op beginnersniveau, en het boek zelf is esthetisch aantrekkelijk met een minimalistische stijl en veel grote foto’s.

Al met al is Spread the Hagel een leuk kookboekje. De recepten zijn niet levensveranderend, maar ze zijn creatief en eenvoudig. Het is een geweldig cadeau voor iedereen die in Nederland woont en bekend is met hagelslag en er meer interessante toepassingen voor wil vinden. Vermijd gewoon de gorgonzolasaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *